Krabbor hotar Västkusten

De flesta förknippar Västkusten med skaldjur. Men nu är det så att det kommit in krabbor, Asiatiska, som inte borde vara här och som förstör mer än vad de gör gott.

4483461--Krabbor är en fröjd för gommen för många av oss, och vi har tidigare skrivit om att man kan gå på skaldjurssafari för att verkligen komma i stämning. Men, nu har våra härliga krabbor fått besök av de inte så vänliga blåskrabban och penselkrabban som är två sorter från Asien som vandrat hit, kanske då det blivit varmare klimat och många djur blir desorienterade.

Redan har de invaderat USA:s östkust och nu slagit klorna i det svenska vattnet. Att de kommit krabbor till det svenska vattnet är inte så konstigt då det är ett öppet hav och det är dess larver som genom strömmarna förts hit. Varför det gäller att de upp med dessa krabbor är på grund att de är otroligt invasiva och har en förmåga, likt de stora monsterbåtarna som rensar havsbottnarna, att rensa botten på allt från snäckor, musslor, havstulpaner och fiskägg. Detta är ingen ljus framtid för det svenska vattnet om dessa krabbor får för stor kontroll. Att de både kan leva i söt- och saltvatten samt upp till 30 graders varme och ner till nollgradigt gör att de överlever och är tåliga.

Så, krabbor i all ära. kanske kan man hitta på någon god rätt med dessa inkräktande krabbor och få befolkningen att engagera sig för att rädda vattnet och faunan. För hur skulle Västkusten vara om skaldjuren inte längre fanns för att locka? Ja, stränderna finns ju kvar. Men för att ha ett levande hav gäller det att ta vara på det och nu med att klimatet förändras är det viktigt att man är noggrann med alla förändringar som sker. Det gäller att tänka långsiktigt.

Är du här på semester kan det även vara bra att tänka på detta när ni ska bege er ner för att ta ett dopp. Man vet aldrig vad som lurar i det stora blå.